Articole

Cine sunt, ce sunt, ce stiu…

Bogdan Nițescu este numele meu și mi-a plăcut prin școală  mate și fizica  ( fir-ar să fie ….că se poate și fără chestii d-astea exacte)    așa că ce puteam să mă fac …..inginer. Și nu ocupații inginerești  din acelea legate de treburi care se desfășoară pe Pământ…NU….din alea în AER….așa că m-am făcut inginer de aeronave. Erau multe bancuri legate de ingineri pe vremea aceia….printre  care și unul în care se întreba: ,,Care este asemănarea dintre un inginer și un câine? și venea și răspunsul…Amândoi au privirea inteligentă dar, nu se pot exprima”.  Și pentru că întrebarea m-a obsedat și poate….mă mai obs….da, nu despre asta este vorba am căutat și caut ….să mă exprim….mereu ori de câte ori mi se acordă ..și caut să mi se acorde  ocazia.

Nu mai știu când …da în vremea când aveam întrebări existențiale….și de definire a vieții…..am dat cu ochii  de psihanaliză, de Freud  care a zis și nu numai asta….

,,Omului îi trebuie un vis că să suporte realitatea’ sau alta

,,Înainte să-ți pui diagnosticul de depresie sau lipsa de încredere în tine, asigură-te că nu ești înconjurat de proști’’,  și una care îmi place mie cel mai mult,

,,Glumind putem spune orice, chiar și adevărul’’ .

Și mi-am dat seama că îmi place să vorbesc cu oamenii, să vorbesc în fața lor… așa că drumul vieții m-a făcut să particip la cursuri de dezvoltare personală, profesională … să creez, să susțin și să folosesc  practic aceste abilități și deprinderi in cursuri de dezvoltare personală , management și practicând managementul…… și pașii  m-au dus către Programare Neuro Lingvistică și mai ales Hipnoză. Cuvintele,  felul în care le rostești…..pot transformă comportamente, credințe, stări, emoții…..te pot TRANSFORMA …și ele cuvintele devin cea mai simplă cale spre devenire, spre a deveni TU, așa cum îți dorești, găsind calea spre tine spre ADEVĂRATUL TU.

Prin educație , prin ceea ce spun bunicii, părinții, profesorii, prin experiențele personale cream, dezvoltăm programe neorologice automate cu ajutorul cărora interpretăm exteriorul nostru și răspundem prin comportamente stimulilor externi. Aceste programe , convingeri unele dintre ele ne pot ajută și în același timp dezvoltăm programe care ne pot bloca în relația și interrelationarea cu exteriorul și cu ceilalți oameni.

Poate simplu și imediat la afirmațiile de mai sus apare întrebarea:

,,Ce pot face pentru a dezvolta programele care mă ajută? ” sau poate ,,Cum pot renunta la programele care mă blochează?’’

Tot căutând răspuns la aceste întrebări ….destul de multe cursuri…..multe cărți…. eu am găsit răspunsul…Hipnoza poate produce aceste schimbări, poate produce TRANSFORMAREA pe care ți-o dorești…..simplu și la îndemână. Și dacă Hipnoza este  îmbinată cu Programarea Neuro Lingvistică totul devine simplu… a venit momentul în care  TU ești cel care ține volanul și ești șoferul propriei vieți. Și până la urmă este vorba de o alegere și decizie în același timp pe care fiecare dintre noi o ia răspunzand sincer la întrebarea: ,,CINE ESTE ȘOFERUL AUTOBUZULUI TĂU, AUTOBUZUL PROPRIEI VIEȚI, TU sau ALȚII?’’

Fobiile, panica, temerile sunt programe care da, sunt, au fost create pentru a ne proteja, în schimb există situații în care ne împiedică. Ex: teama de a merge cu avionul, cu acea stare de panică asociată, poate fi ușor schimbată cu ajutorul hipnozei și acest exemplu este unul simplu.

Mă-ntreb de câte ori în dialogul nostru interior auzim propoziții care încep cu ,,Nu pot să………pentru că…….și astea însemna că sunt……..„

Toate, dar absolut toate aceste afirmații nu ne ajută…..ne împiedică, ne frusteaza și pot deveni adevărate pietre de moară pe care le cărăm mereu și mereu cu noi, care ne obosesc , ….și de aici nu mai este mult de a ajunge în situația de a supraviețui  și NU DE A TRĂI viaţa pe care o avem. Hipnoza m-a ajutat și este calea DE A TRĂI VIAŢA…..mai presus de a supraviețui. Până la urmă și asta este o alegere pe care o facem în viață, foarte asemănătoare cu metafora cu autobuzul vieții și cine îl conduce cu adevărat. Pentru că un lucru este sigur…..chestia cu moartea nu se pune acum, nu despre asta vorbim …..dacă nu îl coduci tu cu siguranță se vor găși alții să-l conducă ….și dacă nu vei alege să-ți TRĂIEȘTI VIATA…..se vor găsi alții care să te reducă la a supraviețui doar.

Hipnoza este o stare naturală a creierului nostru.

Cei mai multi dintre noi, dacă nu toți oamenii, au experimentat această stare de  hipnoză zilnic, de fapt de mai multe ori pe zi. Dacă ai fost vreodată „pierdut” într-o carte bună, sau esti absorbit  de un film, sau lucrezi la computer și „timpul doar părea că zboara”, ai experimentat o stare de hipnoză.

Creierul nostru operează în patru  stări  ale conștiinței. Prima stare se numește Beta; aceasta este etapa în care esti pe deplin treaz și capabil să iei decizii conștiente. A doua stare se numește Alpha. Acest lucru este atunci când creierul încetinește puțin și restrânge focalizarea, ca în exemplul dat mai sus. Se dovedește că, în timpul Alpha, creierul dvs. este de două sute de ori mai susceptibil la sugestie decât atunci când este în Beta. De fapt, acest lucru este cunoscut de foarte mult timp, acesta este motivul pentru care companiile de marketing cheltuiesc milioane de dolari pentru publicitate (primesc mesajul lor în timp ce „intră” în emisiunea ta preferată). Alfa este etapa necesară pentru ca noi să aducem schimbări pozitive. A treia etapă este Theta. Theta este atunci când ești într-un somn ușor. În Theta poți fi trezit destul de ușor, printr-un sunet sau o atingere ușoară. Etapa finală este Delta. Delta este un somn adânc. După cum puteți vedea, vă aflați într-o etapă sau alta la orice moment dat în timpul zilei.

În anii ’50, Asociația Medicală Americană a inceput sa reconsidere hipnoza după ce un pacient a suferit o tiroidectomie (îndepărtarea tiroidei), în timp ce se afla într-o transă hipnotică indusă de un hipnotist … Nu a fost folosit nici un alt calmant sau anestezie. De atunci, hipnotizatorii au făcut progrese puternice spre schimbarea percepției publice despre hipnoză. Medicii continuă să folosească hipnoza pentru a-și calma pacienții și pentru a calma durerea în timpul procedurilor. Ei spun în mod regulat pacienților cât de ușoară va fi recuperarea. În plus, medicii spun pacienților că o procedură este comună și vine cu un grad ridicat de succes. Deoarece aceste expresii sunt furnizate de o figură de autoritate, ele acționează exact la fel ca sugestiile hipnotice și devin realitate pentru pacient. Există, de asemenea, sugestii hipnotice mai evidente date pacienților de către medicii instruiți în hipnoză. Și de peste un secol, medicii stomatologi au folosit hipnoza pentru a ușura disconfortul în timpul procedurilor dentare.

Pe lângă utilizarea tehnicilor hipnotice în sine, medicii și medicii stomatologi-in SUA, Anglia si alte tari din vestul Europei,  trimit regulat pacienții la hipnotiști pentru ajutor în pierderea în greutate, renunțarea la fumat și depășirea temerilor cu privire la procedurile dentare și chirurgicale. Înainte de anii ’50, profesia medicală se delimita clar, luând în derâdere  hipnoza. Astăzi hipnoza este considerată ca o completare a procedurilor medicale de lungă durată.
Hipnoza are nenumărate utilizări în psihoterapie, psihiatrie și diverse specialități medicale. Utilizarea tehnicilor hipnotice de către profesorii de ajutor a crescut constant în ultimii ani, deoarece hipnoza câștigă o acceptare pe scară largă ca o alternativă sigură, fiabilă, eficientă și confortabilă sau adițională la alte metode mai tradiționale. În climatul modern al costurilor de îngrijire a sănătății în creștere, hipnoza se dovedește, de asemenea, neprețuită ca ajutor în accelerarea recuperării problemelor fizice și mentale.

Hipnoza clinică nu este însă în niciun caz un nou instrument de vindecare. Primele utilizări ale hipnozei de către profesioniștii din domeniul sănătății au apărut în urmă cu mai bine de două sute de ani. La începuturi, hipnoza clinică a fost utilizată pentru a trata afecțiuni de isterie și a fost foarte utilă și pentru inducerea anesteziei în chirurgie în zilele anterioare medicamentelor anestezice. De exemplu, James Esdaile, un medic scoţian care lucra în India la începutul secolului al XIX-lea, a efectuat peste trei sute patruzeci de operații majore, inclusiv amputări și îndepărtarea tumorilor mari, cu hipnoza ca singur anestezic. La inceputul secolului XX, Sigmund Freud a folosit hipnoza pe larg în primii ani ai practicii sale psihiatrice, dar a abandonat-o în favoarea psihanalizei. În prima jumătate a secolului XX, hipnoza a fost adesea privită ca o metodă exotică sau cu franjuri în medicină și psihologie, dar a căpătat încet respectul ca un instrument clinic puternic. În sfârșit, a obținut recunoașterea oficială ca un instrument valoros în îngrijirea sănătății în 1958, când Consiliul pentru Sănătate Mintală a Asociației Medicale Americane a recomandat ca instrucțiunile despre hipnoză să fie incluse în programele școlilor medicale. Hipnoza a fost îmbrățișată în mod similar câțiva ani mai târziu de American Psychological Association. Mii de psihologi, stomatologi și medici din diferite specialități au acum pregătire completă în metode hipnotice din domeniile lor de specialitate. Organizațiile profesionale din hipnoza clinică oferă o pregătire extinsă și o educație continuă în hipnoză și oferă membrilor lor ghiduri etice specifice pentru utilizarea profesională a hipnozei.(este vorba de SUA Marea Britanie).

Undele cerebrale sunt impulsuri electrice pe care creierul nostru le produce in urma activitatii neuronilor. S-a dovedit ştiinţific că fiecare frecventa cerebrala ne influenţează starea pe care o avem şi implicit viaţa. Creierul uman este cu siguranţă înca un mister, inclusiv pentru mulţi oameni de stiintţă. Cunoaştem foarte puţine lucruri despre cum funcţionează creierul, însă tot ce ştim până acum este necesar să conştientizăm şi să punem în practică.

De ce? Pentru că fiecare frecvenţă pe care vibrează creierul, într-un anumit moment, creează ceva în viaţa noastră.

Câmpul electromagnetic care se creează în jurul creierului, ca urmare a acestei activităţi, funcţionează ca un radar: emite şi recepţioneaza! Traseele neuronale transmit informaţii, amplificând sau reducând acest câmp electromagnetic.

Ca şi exemplu, cu siguranţă ai observat (şi daca nu ai făcut-o până acum, te rog, fii prezent şi observă ce se petrece în jurul tău!), ca atunci cand eşti stresat, când în viata ta au loc evenimente mai puţin plăcute, parcă dintr-o dată apar langă tine numai oameni cu probleme, auzi doar ştiri despre dezastre, crime, suferinţe, boli, durere. Receptezi pe aceeaşi frecventă pe care emiţi! Şi asta pentru că… AŞA FUNCŢIONĂM!

E BINE SĂ ÎNŢELEGEM ACEST LUCRU, SĂ FIM PREZENŢI ÎN VIAŢA NOASTRĂ ŞI SĂ CONŞTIENTIZĂM CE CREĂM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *